Chancellorov rukopis : (The Chancellor manuscript) - Ludlum, Robert, 1927-2001 (Zelená knižnica, 1983)
Román s prvkami detektívky. Nie je tu detektív ani súkromná vražda ale autor rozvíja dej na sociálnej skutočnosti Ameriky a jej sociálnych rozporoch. V tejto knihe sme svedkami úkladov, zločinov, náhodných vrážd, osnovaných tajnými službami okolo Hooverovych fasciklov, skrývajúcich tajné dokumenty politického a vojenského charakteru. Patrí ku knihám, ktoré sa čítajú jedným dychom.