Revanš. Dvojníc. Neznámy č. 89 : (The switch, Split images. Unknown man number 89) - Leonard, Elmore, 1925- (Zelená knižnica, 1987)
Leonard Elmore rád pripravuje čitateľom šoky a potrpí si na rýchly spád vzrušujúceho, napínavého deja. Jeho romány pôsobia tak trochu ako filmové scenáre živou evokáciou obrazov a prirodzeným hovorovým dialógom. K silným stránkam jeho thrillerov patrí aj výstižná charakteristika postáv po stránke psychologickej a psychopatologickej, citlivo totiž vystihuje tie podvedomé, skryté, ale veľmi účinné pohnútky, ktoré vedú človeka k tomu, že sa z neho stáva zločinec. Leonard nemá jedného hrdinu, tri príbehy tohto zväzku Ś o nevydarenom únose, o milionárovi s vražedným hobby a o vydieraní mladej alkoholičky Ś spája iba miesto deja Detroit: štvrté najväčšie mesto USA a centrum automobilového priemyslu, ktoré si celkovým sociálnym úpadkom získalo aj nelichotivý titul hlavné mesto zločinu. Ono tvorí pozadie zaujímavým kriminálnym zápletkám, ktoré zároveň podávajú aj obraz spoločenskej reality súčasnej Ameriky.