Revanš. Dvojníc. Neznámy č. 89 (The switch, Split images. Unknown man number 89) - Leonard, Elmore, 1925-; Herman, Hviezdoslav, 1951-; Vilikovský, Pavel, 1941-; Jusková, Katarína, 1947-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014; Mydlo, Svetozár, 1948-2014; Hanáková, Gabriela (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Leonard Elmore rád pripravuje čitateľom šoky a potrpí si na rýchly spád vzrušujúceho, napínavého deja. Jeho romány pôsobia tak trochu ako filmové scenáre živou evokáciou obrazov a prirodzeným hovorovým dialógom. K silným stránkam jeho thrillerov patrí aj výstižná charakteristika postáv po stránke psychologickej a psychopatologickej, citlivo totiž vystihuje tie podvedomé, skryté, ale veľmi účinné pohnútky, ktoré vedú človeka k tomu, že sa z neho stáva zločinec. Leonard nemá jedného hrdinu, tri príbehy tohto zväzku Ś o nevydarenom únose, o milionárovi s vražedným hobby a o vydieraní mladej alkoholičky Ś spája iba miesto deja Detroit: štvrté najväčšie mesto USA a centrum automobilového priemyslu, ktoré si celkovým sociálnym úpadkom získalo aj nelichotivý titul hlavné mesto zločinu. Ono tvorí pozadie zaujímavým kriminálnym zápletkám, ktoré zároveň podávajú aj obraz spoločenskej reality súčasnej Ameriky.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Leonard, Elmore (americký spisovateľ a scenárista, autor westernov, detektívok a thrillerov, z ktorých mnohé boli upravené pre film, nar. 11.10.1925 New Orleans, Louisiana -); Vilikovský, Pavel (slovenský prozaik, prekladateľ a publicista, 27.06.1941 Palúdzka, teraz súčasť Liptovského Mikuláša -); detektívne romány; kriminálne romány; psychologícké romány; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); próza; americká literatúra - texty