Dievčatko zo zámku : (Dobrá mysl) - Šmahelová, Helena, 1910-1997 (Klub mladých čitateľov, 1972)
Hrdinka knižky, školáčka Dora, prežíva príjemné chvíle na zámku Dobrá Myseľ v južných Čechách, kde jej otec maliar opravuje kresby v zámockej sále. Nájde tam detských i zvieracích kamarátov a domov do Prahy sa vracia nielen s bocianom Pepkom, ale i s novou maminkou, učiteľkou, a jej synom, ktorý bol na zámku jej najlepším kamarátom.