Dievčatko zo zámku (Dobrá mysl) - Šmahelová, Helena, 1910-1997; Šmatláková-Mančíková, Elena, 1926-1987; Tarasová, Irena, 1931-; Gašparová, Eleonóra, 1925-2010 (Bratislava Mladé letá, 1972)
Hrdinka knižky, školáčka Dora, prežíva príjemné chvíle na zámku Dobrá Myseľ v južných Čechách, kde jej otec maliar opravuje kresby v zámockej sále. Nájde tam detských i zvieracích kamarátov a domov do Prahy sa vracia nielen s bocianom Pepkom, ale i s novou maminkou, učiteľkou, a jej synom, ktorý bol na zámku jej najlepším kamarátom.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; dobrodružné príbehy; príbehy o deťoch; Šmahelová, Helena, vydatá Helena Trostová (česká spisovateľka, autorka rozhlasových hier, sesternice českého filmára Alexandra Hackenschmieda a priateľka spisovateľa Jaromíra Johna, manželka jazykovedca Pavla Trosta. Nar. 14.07.1910 Řestoky - 05.11.1997 Rakovník); próza; česká literatúra - texty; Gašparová, Eleonóra, rod. Zmatlíková (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, autorkou scenarov televiznych, filmových a rozhlasových inscenacii, 31.08.1925 Opatovce nad Žitavou, Slovensko - 06.07.2010 Bratislava, Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov