Čarokrásna Ruca: Cigánske rozprávky - Húževka, Milan, 1940- (Mladé letá, 1979)
V pohorí Tihát žili chudobní pastieri koní. Jeden z tých pastierov bol chudobný človek. Mal trinásť detí a narodilo sa mu aj štrnáste dievčatko. Dali jej meno Ruca. Ruca rástla ako z vody. A keď mala šestnásť rokov, bola taká krásna, že jej nebolo na celom okolí páru. Hoci bola Ruca chudobná ako uzimený vtáčik, chodili ju pýtať takí, čo mali najväčšie stáda...