Čarokrásna Ruca: Cigánske rozprávky - Húževka, Milan, 1940-; Ondreička, Karol, 1944-2003; Slobodová, Elena (Bratislava Mladé letá, 1979)
V pohorí Tihát žili chudobní pastieri koní. Jeden z tých pastierov bol chudobný človek. Mal trinásť detí a narodilo sa mu aj štrnáste dievčatko. Dali jej meno Ruca. Ruca rástla ako z vody. A keď mala šestnásť rokov, bola taká krásna, že jej nebolo na celom okolí páru. Hoci bola Ruca chudobná ako uzimený vtáčik, chodili ju pýtať takí, čo mali najväčšie stáda...
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; cigánske rozprávky; rómske rozprávky; próza; slovenská literatúra - texty; Húževka, Milan (slovenský spisovateľ pre deti a mládež. Nar. 05.09.1940 Dohňany-Zbora, Slovensko -); Ondreička, Karol (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg, 23.04.1944 Čachtice - 10.11.2003 Bratislava); pre čitateľov od 9 rokov