Mŕtvym zastáva čas : (Czas zatrzymuje sie dla umarlych) - Morena, Artur, 1921-1992 (Labyrint, 1980)
Vo veľkom závode sa pripravuje výplata. V pokladníkovej kancelárii, napriek tomu, že je jasný deň, svieti lampa. Čo sa stalo ? Nasilu otvárajú dvere, peniaze ležia na stole, kľúče visia zo zámky trezoru. A v kovovom väzení pokladnice zadusený Emil Zabek, pokladník závodov Proton. Kto ho zabil ? Lúpežná vražda sa vylučuje, veď nechýba ani groš. A prečo musel zomrieť ? Každý o ňom vraví, že to bol tichý a nenápadný človek... Román vedie čitateľa kľukatými cestičkami ľudských osudov, zabieha miestami do ďalekej minulosti, miestami zasa približuje svet zločinu, čudné postavy žien ľahkých mravov... a proti nim tím milicionárov, stíhajúcich zločin. Prirodzene, spoločne. A ten, čo sa spolieha len na vlastné sily, zakúsi na vlastnej koži, že sa to neopláca.