Chlapci z Pavlovskej ulice : (A pál-utcai fiuk) - Molnár, Ferenc, 1878-1952 (Klub mladých čitateľov, 1979)
Mnohí z vás rozmýšľajú o tom, ako sa stať hrdinom, aké vlastnosti treba pestovať v sebe, aby ste v rozhodnej chvíli vykonali hrdinský čin. Azda sa domnievate, že prvým predpokladom je sila, telesná zdatnosť a silnejší z vás sa nezabudnú vystatovať svojou silou na každom kroku, najmä proti telesne slabším. Chlapcov z Pavlovskej ulice možno tiež trápili takéto myšlienky. Rovnako ako vy chodili pred mnohými rokmi do školy, učili sa o hrdinoch rímskych dejín a chceli ich napodobňovať. V ich kolektíve boli chlapci rozličných pováh - rozvážny a múdry Boka, bojazlivý Nemecsek, zradca Geréb, večne sa medzi sebou hašteriaci Barabás a Kolnay. Ich charakterové vlastnosti sa najvýraznejšie prejavia v bitke proti chlapcom z botanickej záhrady, ktorí im chcú odňať ríšu - parcelu na Pavlovskej ulici.