Chlapček Pierko : (Klouček Smítko) - Říha, Bohumil, 1907-1987 (Klub mladých čitateľov, 1980)
Poetický príbeh venovaný chlapčenskému priateľstvu sa odohráva v Šumavskej prírode v čase letných prázdnin. Chlapčenský román zavedie čitateľa na šumavský vrch Bouřňák.Rozpráva, ako sa po lesnom nešťastí vyberú do opustenej hájovne za osamelým sedemročným Smítkom dvaja starší chlapci -dlháň Vaňko a posmieváčik Kobylák, ako sa všetci spriatelia a do hájovne vrátia všetky rozutekané zvieratá. Malý Smítko, ktorý rozumie prírode a nemá strach, hrá v príbehu významnú úlohu.