Chlapček Pierko (Klouček Smítko) - Říha, Bohumil, 1907-1987; Haľamová, Maša, 1908-1995; Kudláček, Jan; Dudášová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1980)
Poetický príbeh venovaný chlapčenskému priateľstvu sa odohráva v Šumavskej prírode v čase letných prázdnin. Chlapčenský román zavedie čitateľa na šumavský vrch Bouřňák.Rozpráva, ako sa po lesnom nešťastí vyberú do opustenej hájovne za osamelým sedemročným Smítkom dvaja starší chlapci -dlháň Vaňko a posmieváčik Kobylák, ako sa všetci spriatelia a do hájovne vrátia všetky rozutekané zvieratá. Malý Smítko, ktorý rozumie prírode a nemá strach, hrá v príbehu významnú úlohu.
Pre čitaleľov od 6 rokov.
Keywords: príbehy autorské; chlapčenské príbehy; prázdninové prostredie; Říha, Bohumil (český spisovateľ. Písal knihy pre deti a historické romány. Nar. 27.02.1907 Vyšetice, časť obce Šebířov, Rakúsko-Uhorsko, dnes Česko ľ 15.12.987 Praha, Československo); próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov; Haľamová, Máša, vyd. Mária Pullmanová (slovenská poétka, autorka literatúra pre mládž, prekladateľka, 28.8.1908 Blatnica - 17.7.1995 Bratislava)