Chlapec ako šidlo - Ryska, Jan, 1916-1983 (Klub mladých čitateľov, 1980)
Novela o šesťročnom chlapcovi z Prahy, ktorý sa dobre uplatňuje v chlapčenskom kolektíve, prejavuje chlapčenskú zvedavosť a ktorý najväčšiu skúšku samostatnosti a statočnosti prejavuje v sanatóriu, keď sa po astmatickom záchvate podrobuje liečeniu.