Ústava - Platón: 427-347 pred n. l. (Filozofické odkazy, 1980)
Dialóg Ústava (grécky ???, latinsky De republike - odtiaľ medzinárodne používané označenie Rep), napísaný okolo roku 370 pred nl, je jedným z vrcholných Platónových diel a jedným z najdôležitejších a najslávnejších textov západnej filozofie vôbec.