Ústava - Platón: 427-347 pred n. l.; Špaňár, Július, 1917-2007 (Bratislava Pravda, 1980)
Dialóg Ústava (grécky ???, latinsky De republike - odtiaľ medzinárodne používané označenie Rep), napísaný okolo roku 370 pred nl, je jedným z vrcholných Platónových diel a jedným z najdôležitejších a najslávnejších textov západnej filozofie vôbec.
Keywords: filozofia antická; grécka filozofia; ústava; Platón (filozof grécky, bol Sokratov žiak, spolu s Aristotelom najvýznamnejší grécky filozof. Najväčší vplyv mala jeho teória ideí a filozofia štátu. Platón založil 385/7 pred Kr. filozofickú školu zvanú Akadémia. Jeho spisy sú informačným zdrojom o legendárnej zaniknutej ostrovnej civilizácii Atlantída.* 428 pred Kr./427 pred n. l. Atény alebo Egina, Grécko ľ ć 347 pred n. l. Atény, Grécko); právo štátne; Špaňár, Július (slovenský klasický filológ, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg, 12.11.1917 Veľká Maňa, Slovensko - 03.02.2007 Bratislava, Slovensko); práce teoretické