Proroci a divotvorcovia - Rožnov, Vladimir Jevgenĺjevič, 1918-1998; Valentová, Ľubica (Bratislava Pravda, 1984)
Autor na základe vedeckej analýzy osobnosti niektorých divotvorcov odhaľuje korene ich vplyvu a popularity, dokazuje, že v podstate ide o šarlatánov ťažiacich z ľudskej hlúposti.
Autor publikácie, povolaním psychiater, sa rozhodol spolu s čitateľom prejsť viacerými krajinami a storočiami a predstaviť mu rozličných ľudí, ktorí vošli do dejín ako šíritelia mystického opojenia a vo svojej úlohe divotvorcov a mágov, jasnovidcov a prorokov, uzdravovateľov z božej moci a veštcov sa dostali blízko k trónom vládcov a stali sa nevyhnutnými účastníkmi ich myslenia a činov - čiernych myšlienok a krvavých činov. Osobitnú pozornosť venuje autor mystikom a fanatikom, ktorí sa objavili na ruskom cárskom dvore, vytvárajúc okolo seba atmosféru tajomnosti, prostredníctvom ktorej pôsobia na štátne záležitosti.
Keywords: okultizmus; jasnovidectvo; mágia; veštectvo; mysticizmus; iracionalizmus; šarlatáni; proroci; profily; knihy populárno-náučné