Nížinný spev - Kasarda, Mikuláš, 1925- (Slovenský spisovateľ, 1985)
Výber z doterajšieho básnického diela v zhustenej podobe predstavuje to najpodstatnejšie a najzaujímavejšie z jeho poézie. O čo v stíšenejšej polohe, o to naliehavejšie je jeho ľudské i básnické posolstvo. Zostal verný svojim prvobytným dedinským a školským témam - a preto pretrváva. Nížinný spev - jeho akoby nová, šiesta zbierka - prezentuje v plnej miere to najlepšie, čo v Kasardovi, básnikovi - šesťdesiatnikovi je.