Hodinový kvet (Momo) - Ende, Michael, 1929-1995; Príbusová, Margita, 1919-1997; Končeková-Veselá, Ľuba, 1942-; Gálová, Marta (Bratislava Mladé letá, 1979)
Treba sa mi totiž priznať, že som celý tento príbeh napísal spamäti, tak ako mi ho vyrozprávali. Osobne som ani malú Monu, ani jej priateľov nepoznal. Neviem, ako sa im ďalej vodilo a ako sa majú dnes. A čo sa týka veľkého mesta, ani o tom neviem nič povedať. Jediné, čo by som k tomu všetkému mohol ešte doložiť, je toto: Práve v tom čase som bol na veľkej ceste. Jednej noci som sa ocitol vo vlaku s nezvyčajným cestujúcim. Práve on mi za dlhej nočnej cesty porozprával celý tento príbeh.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; dobrodružné príbehy; Ende, Michael, celým m. Michael Andreas Helmuth Ende (nemecký autor fantasy a detskej literatúry . On je najlepšie známy pre jeho epickú fantasy dielo Nekonečný príbeh , Iné slávne práce obsahujú Momo a Jim Button a Luke strojvodca . Jeho diela boli preložené do viac ako 40 jazykov a predalo viac než 20 miliónov výtlačkov a boli upravené do filmov, divadelných hier, opier a audio kníh. Nar. 12.11.1929 Garmisch-Partenkirchen - 28.08.1995 Filderstadt); príbehy o deťoch; próza; Končeková-Veselá, Ľuba (slovenská ilustrátorka, maliarka, 19.97.1942 Bratislava -); nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov