Východ slnka: Tridsať rokov vydavateľstiev Albatros a Mladé letá - Ferková, Hana, 1927-2005; Gašparová, Eleonóra, 1925-2010; Benešová, Alena; Krejčová, Šárka; Baloghová, Magda, 1945- (Mladé letá, 1980)
Východ slnka je vstupnou básňou novej retrospektívnej antológie, dáva spoločný názov vybraným textom poézie a prózy, ktoré reprezentujú novodobý vývin českej a slovenskej literatúry adresovanej mladému čitateľovi. Je spoločným, súborným vydaním umemelcých textov, ktorými naše súrodenecké vydavateľstvá kníh pre deti a mládež-Albatros v Prahe a Mladé letá v Bratislave - predstavujú tematickú žánrovú rozlohu pôvodnej literárnej tvorby, prístupnej dnešnému čitateľovi vo veku desať až štrnásť rokov.