Belasé kladivko (The blue hammer) - Mac Donald, Ross, 1915-1983; Herman, Hviezdoslav, 1922-2000; Rosmány, Karol, 1937-; Kobáňová, Marta (Bratislava Pravda, 1983)
Detektívne príbehy amerického spisovateľa Rossa Macdonalda, ktoré charakterizuje výrazná atmosféra Kalifornie a Nového Mexika, atmosféra juhu Spojených štátov, si už dávnejšie získali popularitu medzi čitateľmi obľubujúcimi napätie, nečakané dejové peripetie, zvraty a prekvapujúce rozuzlenia.
Hlavným hrdinom románu Belasé kladivko Ś mnohí kritici ho pokladajú za jednu z jeho najlepších detektívok Ś je priamy pokračovateľ tradície hrdinov "drsnej školy" ameridkej detektívky, súkromný detektív Lew Archer, známy už z autorových predchádzajúcich diel, ktorý má vypátrať ukradnutý obraz významného maliara Richarda Chantryho. Tento osamelý muž stredných rokov pri vyšetrovaní objavuje nové a nové súvislosti, čo sa viažu jednak na záhadné okolnosti zmiznutia samého maliara Chantryho a jednak na problém identifikácie neznámej osoby, kto.-ä stála modelom pri maľovaní portrétu ženy na ukradnutom obraze.
Detektív sa čoraz väčšmi ocitá v spleti záhad, čo opriadajú životné osudy viacerých jednotlivcov, ba i celých rodín a čo priamo alebo nepriamo súvisia s osudom tajomného maliara a jeho fatálneho obrazu. Navyše, niekoľkí muži, ktorým onen obraz prešiel rukami, musia zaplatiť najvyššiu možnú cenu Ś zaplatia zaň vlastným životom.
Archer a jeho priateľka Betty Jo Siddonová, mladá, pekná a ambiciózna novinárka, sa takto dostávajú do akéhosi začarovaného kruhu, kde sa pohybujú v úsilí vyriešiť celý rad záhadných okolností a udalostí, kým napokon nedospejú k prekvapujúcemu, ba priam šokujúcemu rozuzleniu.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; Mac Donald, Ross, vl. m. Kenneth Millar (americko-kanadský spisovateľ detektívných románov. Nar. 13.12.1915 Los Gatos, Kalifornia - 11.07.1983 Santa Barbara, Kalifornia); kriminálne romány; psychologické romány; próza; americká literatúra - texty