Kubulo a Kubo Kubikulo : (Kubula a Kuba Kubikula) - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Mladé letá, 1970)
Medvediar Kubo Kubikulo chodil po svete so svojim medveďom Kubulom dlho, ale raz už si s ním naozaj nevedel poradiť. A tak si vymyslel dobrácké medvedie strašidlo Barbuchu, aby mu pomohlo Kubulu skrotiť. Ale nakoniec bolo všetko trochu inak...