Lupeň zlatej ruže - Dobiáš, Rudolf, 1934- (Mladé letá, 1979)
Čierny rytier z rozprávky Lupeň zlatej ruže nájde nový zmysel života v šťastí obyčajného človeka. Ohňová víla, predstaviteľka skrytých prírodných síl, v spojenectve s človekom zachraňuje seba i človeka. Aj ostatné rozprávky dosvedčujú večnú pravdu rozprávok a života : dobro vždy zvíťazí nad zlom.