Emil a detektívi : (Emil und die Detektive) - Kästner, Erich, 1899-1974 (Klub mladých čitateľov, 1986)
Dvadsaťročnému Emilovi a jeho tatovi sa lepí smola na päty. Najprv od nich odíde matka, otec stratí prácu a aby toho nebolo málo, po autonehode príde nielen o zdravie, ale aj o vodičský preukaz. Aby si Emil odpočinul po tých všetkých pohromách, má dovolenku u známeho v Berlíne. Emil cestou narazí na pochybného muža, ktorý ho uspí a ukradne mu úspory. Emil ale v tom nezostane sám. Zoznámi sa s drzou Pony a s jej detským gangom a spoločne sa snaží dolapiť ganstera, z ktorého sa vykľuje hokejový zlodej.