Emil a detektívi (Emil und die Detektive) - Kästner, Erich, 1899-1974; Vargová, Darina; Kellenberger, Ľubomír, 1921-1971; Dudášová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1986)
Dvadsaťročnému Emilovi a jeho tatovi sa lepí smola na päty. Najprv od nich odíde matka, otec stratí prácu a aby toho nebolo málo, po autonehode príde nielen o zdravie, ale aj o vodičský preukaz. Aby si Emil odpočinul po tých všetkých pohromách, má dovolenku u známeho v Berlíne. Emil cestou narazí na pochybného muža, ktorý ho uspí a ukradne mu úspory. Emil ale v tom nezostane sám. Zoznámi sa s drzou Pony a s jej detským gangom a spoločne sa snaží dolapiť ganstera, z ktorého sa vykľuje hokejový zlodej.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; detektívne príbehy; dobrodružné romány; chlapčenské príbehy; próza; nemecká literatúra - texty; Kästner, Erich (bol nemecký novinár a spisovateľ . Išlo o ľavicovo a pacifistický zameraného tvorca a jedného z najznámejších nemeckých spisovateľov 20. storočia . Svetovú známosť získal najmä prostredníctvom svojich diel z oblasti literatúry pre deti , za ktoré získal v roku 1960 Cenu Hansa Christiana Andersena . Okrem toho sa zaoberal aj poéziou a pracoval pre rozhlas a televíziu. * 23.02.1899 Drážďany, Nemecké cisárstvo, dnes Nemecko - 29.07.1974 Mníchov, Nemecko); Kellenberger, Ľubomír (slovenský grafik, ilustrátor, príslušník mladej umeleckej bohémy, formovaný veľkomestským prostredím Bratislavy a vinohradníckym prostredím Modry, 23.11.1921 Bratislava - 13.04.1971 Bratislava); pre čitateľov od 9 rokov