Tomáš a lúpežní rytieri alebo za Kameňom mudrcov - Glocko, Peter, 1946- (Klub mladých čitateľov, 1987)
Dobrodružný príbeh všetečného školáka, ktorý pri čistení záhadnej starej studne na hrade Muráň spustí tajuplný mechanizmus časovej slučky, nás zavedie do roku 1549, keď hrad Muráň, peleš lúpežných rytierov Bašovcov, dobývajú španielski žoldnieri. Tomáš sa ocitá uprostred vojnového virvaru, zažije dobrodružstvá, pri ktorých doslova krv tuhne v žilách, popravu odbojného Bašu, stretáva svojich predkov spred takmer poltisícročia, učí sa strieľať z kuše, kovať meče a dýky, s alchymistom vyrába samozápalný oheň, ohuruje stredovekých ľudí svojimi "nadprirodzenými" znalosťami... Úspešný historicko-dobrodružný román s prvkami sci-fi.