Pán Držmislnečník: Prešibalkove dobrodružstvá (Gospodin draž mi čadara) - Milev, Jordan, 1938-; Marušiak, Slavo Jaroslav, 1938-1997; Kraščenič, Alexej; Dudášová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1987)
Hlavný hrdina knihy, Prešibalko, bol z tých detí, ktoré sa veľa smejú, ale zároveň robia aj vážne veci. Často mlčal, lebo hovoril len to, čo dobre vedel. Keď nemal čo robiť, zobral soľničku a začal soliť všetko, čo mu prišlo pod ruku. A narobil aj veľa iných vecí - strašných a neuveriteľných - a zažil veľké trápenie. Nechýbalo veľa a neboli by ste mohli čítať o jeho dobrodružstvách: život mu niekoľko dní visel na vlásku. Bol však odvážny a šikovný a všetko prekonal. Vyslúžil si dokonca slávnu medailu. Ako sa mu to podarilo sa dočítate v knihe Pán Držmislnečník.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; dobrodružné príbehy; rodinné prostredie; bulharské rozprávky; próza; bulharská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov