Dejiny estetiky 2: Stredoveká estetika - Tatarkiewicz, Wladyslaw, 1886-1980 (Tatran, 1988)
Druhý zväzok Dejín estetiky zahŕňa obdobie dvanástich storočí - od 4. storočia n.l. po 15. storočie. Autor v nej podrobne rozoberá vývin estetického myslenia v Európe a V Byzancii po rozpade Rímskej ríše a po utvorení jednotlivých štátnych formácií na týchto územiach, teda v období raného a zrelého stredoveku. Všíma si nielen všeobecné názory na umenie, ale najmä špecifické otázky, dotýkajúce sa teórie a psychológie umeleckých oblastí (literatúra, hudba, výtvarné zmenia, architektúra) - od základných estetických pojmov po systemizáciu vzťahov medzi estetickými kategóriami v teóriách umení.