Paulina - Matute, Ana Maria, 1925- (Klub mladých čitateľov, 1979)
Keď je Paulina, desaťročná sirota, poslaná do hôr k prarodičom, nachádza úplne nový svet. Je šťastná, že mohla opustiť nevľúdnu tetu Susanu v meste. Paulina zistí, že sa v nej prebúdza silné puto k drsnému vidieckemu životu. Tam stretne Nina, slepého chlapec, s ktorým si vytvorí trvalé priateľstvo.