Pirátov odkaz : (Le compagnons de la Fortune) - Guillot, René, 1900-1969 (Klub mladých čitateľov, 1975)
Naši hrdinovia sa trápia s rozlúštením odkazu starého piráta dona Miguela. Ich jediným bohatstvom je truhlica so vzácnymi zvitkami pergamenu, na ktorom je popis cesty do krajiny čiernych ľudí. Či túto zem nájdu a či im ona vydá svoj poklad, to už nech zostane tajomstvom tejto knihy. Ak sa na jej stránkach spolu s posádkou tretej Krásnej Aldy vyberieme na dobrodružnú plavbu za pokladom starého piráta, zažijeme mnoho nezvyčajného. Veď staré pergameny, testamenty, závete či odkazy, nazvime si ich podľa vôle, neklamú. Treba ich len vedieť prečítať, nabrať do plachiet šťastný vietor a plaviť sa za dobrodružstvom.