Planéta Alti (La machination) - Grenier, Christian, 1945-; Lapšanský, Ladislav, 1946-; Slezáček, Branislav, 1949-; Čakovská-Činovská, Marta (Bratislava Mladé letá, 1978)
Píše sa rok 2312. Ľudia žijú v Zjednotenom svete. Vládnu fantastickou technikou, lietajú na susedné planéty Zeme, usilujú sa prekonať rýchlosť svetla, obklopení sú všemožnými výdobytkami civilizácie. Akí sú však ľudia tohoto veku ? Na túto otázku hľadá odpoveď aj autor knihy. Hrdina románu Lio je mladý výskumník, objavuje život na planéte Alti, na ktorej veda a úroveň civilizácie prekročila tie najsmelšie predstavy pozemšťanov. S úžasom vidí, že Alťania, dávni potomkovia Zeme, žijú v naozajstnom bratstve, priateľstve, bez sporov a zločinov a dávajú všetky svoje sily a schopnosti pre rozvoj planéty. Sledujú zároveň život Zeme a udržujú kontakt s jej kultúrou, zachytávajú zemské signály. Príchod Lia je pre nich príležitosťou, pri ktorej sa odvážia nadviazať kontakt so Zemou. Lio sa vracia na Zem plný nádeje a viery v zmenu sveta, stáva sa však zajatcom intríg a len za pomoci priateľov i vyslanca z planéty Alti sa mu podarí podať dôkaz o svojej nevine a čestných úmysloch.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; vedecko-fantastické romány; Grenier, Christian (francúzsky spisovateľ detektívných a sci-fi románov pre mládež. * 1945 v Paríži, Francúzsko -); sci-fi; dobrodružné romány; próza; francúzska literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov