Katka z poslednej lavice : (Az utolsó padban) - Halasi, Mária, 1931-1978 (Klub mladých čitateľov, 1979)
Dievčenský román je príbehom Katky Lakatošovej, ktorej umrela matka. Ako desaťročná prichádza aj s otcom zo Začadenej teda presne Dankovej ulice k tete Božke do Budapešti. Je o jej problémoch Rómky, o vzťahoch so spolužiakmi a jej zapadnutí do kolektívu v triede. Ten sa postupom času mení, pretože spočiatku s ňou nikto nechcel sedieť a bola preto v poslednej lavici.