Dialektický materializmus - Rutkevič, Michail Nikolajevič, 1917-; Řehák, Miroslav; Ollík, T.; Turčan, Ľudovít (Bratislava Pravda, 1976)
Autor sa najprv zaoberá předmarxovskou filozofiou praxe, hlavne Heglovej a Feuerbachovej a jej významom, zdôrazňuje, že klasici ruskej filozofie nepojímali Praxi ako zmyslové nazeranie, ale ako boj človeka s prírodou a boj o jej pretváranie, že však nemohli dospe ak historickému materializmu a preto rozhodujúce úlohu pri pretváraní prírody prisudzovali rozumu (ideám). Kritisuje americko-anglickú filozofiu, na príklad pragmatizmus, a vytyčuje zvláštnosti praktickej činnosti robotníckej triedy, vývoj jej historické činnosti a Leninom i Stalinom na základe skúseností z výstavby socializmu v ZSSR vykonané zovšeobecnenie historické praxe a výsledkov vedy. Ukazuje, jako praxe jednak zužuje, jednak rozširuje hranice použitia vedeckých poučiek. Veľká pozornosť je venovaná dialektickému charakteru praxe ako kritéria pravdy a jednote teória a prax ako vedúca líniu sovietskej vedy.
Keywords: filozofia; Rutkevič, Michail Nikolajevič (sovietský filozóf. * 02.10.1917 -); marxistická filozofia; dialektický materializmus; gogické myslenie; filozofické kategórie; hmota; vedomie; poznanie; filozofické zákony