Leto ako vyšité (Léto, jako když vyšije) - Horelová, Eliška, 1925-2015; Hatalová, Katarína; Jaňák, Jozef, 1947-; Gálová, Marta (Bratislava Mladé letá, 1987)
Leto či prázdniny ako vyšité skutočne prežije štrnásťročná Zuzka z Prahy. Na začiatku prázdnin to však ešte netuší. Sníva o pobyte pri mori, kde už bola väčšina spolužiakov, a aby sa pred ostatnými nezahanbila, odhodlá sa na veľkú lož. Lož o dovolenke pri mori v Bulharsku. Keď sa Zuzka už v Prahe nemá kam skryť, lebo všade stretáva kamarátov, napokon sa rozhodne, že sa zatvorí doma a bude sa opaľovať horským slnkom. Musí byť totiž opálená, akoby bola pri mori. Našťastie práve v kritickej chvíli k nim príde teta z Bábor z južných Čiech a Zuzka k nej odchádza na prázdniny. Nazdáva sa, že príde do nejakého zapadákova a bude sa tam nudiť, objavuje však krásny kraj s rybníkmi, dedinu s nádherným štadiónom a predovšetkým jazdecký oddiel pri štátnom majetku. Kone chytili za srdce jej bratanca Leoša a pripútajú si aj ju. Zuzke sa podarí dostať do oddielu a navyše ju vezmú so sebou na putovný tábor kočom po južných Čechách.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; dobrodružné romány; prázdninové prostredie; Horelová, Eliška, vl.m. Nováková (česká prozaička hlavne pre deti a mládež, autorka rozhlasových a televýzných hier, 23.05.1925 Cerhenice pri Kolíne - ); próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov