Sebechlebskí hudci - Horák, Jozef, 1907-1974 (Vybrané spisy Jozefa Horáka, 1980)
Príbeh sa odohráva v období tureckých vpádov v polovici 17. storočia. Traja slovenskí muzikanti sa rozhodnú vyslobodiť krásnu pani Dóciovú, ženu miestneho kapitána, ktorú väzní v háreme turecký paša...