Každý zomiera sám : (We die alone) - Howarth, David, 1912-1991 (Dobrodružné čítanie, 1964)
Na arktickom pobreží severného Nórska pristál 29. marca 1943 rybársky čln s dvanástimi mužmi na palube, ktorý pred šiestimi dňami vyplával zo Shetlandských ostrovov. Príchod člna do týchto vzdialených nepriateľských vôd v treťom roku vojny, do krajiny okupovanej Nemcami, bol výsledkom dlhého premýšľania a starostlivej prípravy. Ale za jediný deň sa všetky plány rozpadli na prach a všetko to, čo sa potom stalo, tragédie, dobrodružstvá a obete, i ten jediný triumf, boli vlastne vecou náhody, a nie výsledkom nejakého plánu, ale osudu, šťastného i nešťastného, odvahy a statočnosti...