Ubožáci 1 : (Les misérables) - Hugo, Victor, 1802-1885 (Státní nakladatelství dětské knihy, 1961)
Roku 1862 vychádza románový kolos úbožiaci (Bedári) (1862), ktorý na pozadí spoločensko politických udalostí 1. polovice 19. storočia ukazuje životné osudy trestanca Jeana Valjeana. Niektoré pasáže a postavy z tejto knihy fascinujú svojou životnosťou dodnes, dielo výrazne ovplyvnilo celú európsku písomníctva a bol niekoľkokrát sfilmovaný.