Papraďový kvet - Sliacky, Ondrej, 1941- (Mladé letá, 1981)
Najrozsiahlejšie a zároveň najlepšie poviedky (Cvok na kvadrát, Zašpivaj, slavičku, Papraďový kvet a Veľký biely oblak na kraji cesty) sú majstrovskym prienikom do dvojakej morálky dospelých, ich pretvárky a prospechárstva.