Meč slepého rytiera - Húževka, Milan, 1940- (Osveta, 1986)
Knižka povestí o husitoch na Slovensku. Pre svoju zriedkavú tému, no predovšetkým pre svoj význam a v neposlednom rade pre príťažlivý dej, napätie, vzruch či vierohodný opis stredovekého života a husitských reálií bude Meč slepého rytiera nepochybné patriť k tým knihám, ktoré mladého, no rovnako aj dospelého čitateľa zaujmú a strhnú do víru dramatických udalostí. Húževkove povesti podávajú sociálny obraz Slovenska v jednotlivých krajoch (najmä na Považí) v časoch, keď tu husiti mali svoje posádky, ktoré významne vplývali na zosilnenie protifeudálneho postoja slovenského ľudu, ale aj na upevnenie jeho národnostného povedomia...