Javorový generál - Hrušovský, Ján, 1892-1975 (Rozkvet, 1968)
Historickým pozadím Javorového generála je začiatok 18. storočia, keď Slovensko zasiahla posledná vlna protihabsburgských povstaní. Ústredná postava Martin vyniká nevšednými ľudskými vlastnosťami - statočnosťou, sebaobetavosťou, dobrosrdečnosťou, statočnosťou a odvahou. Ale kniha nerozpráva len o hrdinských činoch Martina, ale aj o jeho láske k Aničke Zámockej, dcére modranského vinohradníka.