Marxismus a teorie osobnosti (Marxisti et Théorie de la personnalité) - Séve, Lucien: 1926-; Várossová, Elena: 1926-; Rozehnal, Dušan; Janský, Vladimír: 1910-1986 (Svoboda Praha, 1976)
Štúdia francúzskeho filozofa je koncipovaná ako marxistický príspevok k mnohotvárnemu procesu konštituovania vedy teórie osobnosti. Zaoberá sa problémami definície a základných pojmov, marxistickým poňatím človeka a vazboumezipsychologií osobnosti a marxizmom. Osvetľuje predmet psychológie osobnosti a formou hypotézy podáva náčrt pojmov a vývojových zákonov, tvoriacich obsah tejto vedy.
Keywords: spoločenské vedy; filozofia; marxistická filozofia; filozofia marxistická; psychológia osobnosti; osobnosť; Séve, Lucien (francúzsky marxistický psychológ a filozof. * 09.12.1926 Chambéry, Francúzsko -); filozofické tézy; Janský, Vladimír (bol český výtvarník, grafik, typograf, prekladateľ. * 23.07.1910 Týniště nad Orlicí, Česko - 08.09.1986 Česko)