Rumcajs : (Rumcajs) - Čtvrtek, Václav, 1911-1976 (Mladé letá, 1973)
Rozprávková kniha, v ktorej sa šuster Rumcajs stal zbojníkom, zoznámi sa s Mankou a stretáva sa s cisárom pánom. Kniha s ilustráciami Radka Pilařa dotvára neopakovateľné príbehy Rumcajsa. Má voľné pokračovanie O Rumcajsovi a zbojníckom synáčikovi Cipískovi a Vianoce u Rumcajsov. Rozprávkový zbojník Rumcajs, zo slovenských televíznych obrazoviek známy ako Rumpeľ, vás určite poteší aj v knižnom podaní: zaujme zmyslom pre spravodlivosť, svojráznym humorom a zázračným darom rozumieť si so zvieratkami i s rozprávkovými bytosťami.