Rumcajs (Rumcajs) - Čtvrtek, Václav, 1911-1976; Mináriková-Prídavková, Marianna, 1930-; Pilař, Radek, 1931-1993; Baloghová, Magda, 1945- (Bratislava Mladé letá, 1973)
Rozprávková kniha, v ktorej sa šuster Rumcajs stal zbojníkom, zoznámi sa s Mankou a stretáva sa s cisárom pánom. Kniha s ilustráciami Radka Pilařa dotvára neopakovateľné príbehy Rumcajsa. Má voľné pokračovanie O Rumcajsovi a zbojníckom synáčikovi Cipískovi a Vianoce u Rumcajsov. Rozprávkový zbojník Rumcajs, zo slovenských televíznych obrazoviek známy ako Rumpeľ, vás určite poteší aj v knižnom podaní: zaujme zmyslom pre spravodlivosť, svojráznym humorom a zázračným darom rozumieť si so zvieratkami i s rozprávkovými bytosťami.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; humoristické rozprávky; sfilmované rozprávky; próza; Čtvrtek, Václav, vl. m. Václav Cafourek (český spisovateľ pre deti a mládež, autor poviedok, románov a hier o súčasných deťoch a populárnych rozprávkových príbehov. Je považovaný za pokračovateľa klasikov slovenských rozprávok, 04.04.1911 Praha - 06.11.1976 Praha); česká literatúra - texty; Pilař, Radek (bol významný predstaviteľ českého výtvarného umenia. Venoval sa ilustráciám, grafike, maľbe, filmovej tvorbe, réžiu. Vyštudoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe u pána profesora Vlastimila Rady. Výtvarník postavičky Večerníčka. * 23.04.1931 Písek, Česko - 07.02.1993 Praha, Česko); pre čitateľov od 9 rokov