Moderná psychohygiena - Bartko, Daniel: 1929-2013 (Malá moderná encyklopédia, 1984)
Kniha rozpráva o tom, čo je psychohygiena, ako ju možno využiť pre duševné zdravie človeka. Autor vychádza z toho, že ľudskú psychiku a jej vývin determinuje stála interakcia medzi vonkajším prostredím a organizmom. Preto stojí jednoznačne na stanovisku, že psychofyzický vývoj človeka sa dá ovplyvniť utvorením vhodných podmienok a vhodnými zásahmi z prostredia. Psychohygiena sa dotýka nielen problémov zdravotných, ale i výchovných, psychologických, etických, estetických, dotýka sa spolunažívania ľudí atď.