Belie sa plachta osamelá - Katajev, Valentin Petrovič, 1897-1986 (Klub mladých čitateľov, 1978)
Dej románu sa odohráva v pohnutých časoch roku 1905 v Odese. Jeho dvaja hlavní hrdinovia, dorastajúci chlapci Peťa Bačej a Gavrik, nerozluční priatelia, dostanú sa do víru revolučných udalostí a hoci si ani zďaleka neuvedomujú celý význam toho, čo sa deje, preukážu revolúcii v Odese cenné služby.