Ten neznámy : (Ten obcy) - Jurgielewiczowa, Irena, 1903-2003 (Klub mladých čitateľov, 1989)
Štvorica priateľov - bratranci Marián a Julek, priateľky Pestka a Uľa - trávieva prázdniny na dedine. Najradšej sa stretávajú na riečnom ostrove, ktorý sa utvoril za jarnej povodne. To je ich kráľovstvo, nikto cudzí o ňom nevie. Až raz sa na ostrove zjaví asi štrnásťročný chlapec - Zenek. Pre našich štyroch priateľov zostáva nadlho obklopený tajomstvom, lebo nechce o sebe nič prezradiť. Napriek tomu si ho všetci hneď obľúbia a najmladší Julek na ňom priam lipne. Rozvinú sa medzi nimi tie najčistejšie kamarátske vzťahy. A medzi Uľou a Zenkom sa začína spriadať i jemná niť prvého citového vzťahu. Pre Uľu je Zenek najdôležitejším človekom na svete. Uľa žije sama s otcom a nerozumie si s ním. Zazlieva mu, že kedysi opustil matku. No nakoniec sa predsa len zblížia, ale dovtedy sa ešte odohrá množstvo vzrušujúcich udalostí...