Princ a Škovránok : (Princ a skřivánek) - Stýblová, Valja, 1922- (Mladé letá, 1990)
Hlavnými hrdinami románu sú dvaja chlapci, ktorých spája mnoho podobného: osamelosť, túžba po priateľstve, láska k hudbe. Dojemná je práve sila priateľstva týchto dvoch chlapcov, ktorá sa najväčšmi prejaví počas ťažkej choroby jedného z nich.