Kalevala: Fínsky epos (Kalewala) - Lönnrot, Elias, 1802-1884; Mináriková-Prídavková, Marianna, 1930-; Válek, Miroslav, 1927-1991; Porazińska, Janina, 1888-1991; Končeková-Veselá, Ľuba, 1942-; Minárik, Jozef, 1922-2008; Ferková, Hana, 1927-2005 (Bratislava Mladé letá, 1976)
Kalevala je fínsky národný epos, ktorý zostavil Elias Lönnrot na základe ľudovej tvorby. A je základným dielom fínskej literatúry, no zároveň sa svojimi nevšednými básnickými kvalitami radí k najcennejšim skvostom svetovej literatúry. Lönnrot svojou neúnavnou prácou zachránil pred zabudnutím plody starej fínskej poézie, uchovávanej v ústnom podaní. Ľúbostné, magické, svadobné, pohrebné piesne a príslovia upravil do kompozične usporiadaného celku. Od roku 1828 podnikol Lönnrot niekoľko ciest, hlavne do oblasti Karélie. Pri týchto cestách zbieral ľudovú poéziu. Epos vznikal po častiach. V roku 1833 vyšla takzvaná Pra-Kalevala (Alku ľ Kalevala), ktorá vychádzala z povestí o bohatieroch Lemminkäinenovi a Väinämöinenovi a z vienokarelských svadobných piesní...
Preložené z poľského prekladu fínskeho originálu. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: povesti autorské; fínske povesti; eposy fínske; fínske eposy; klasické príbehy; pradávne príbehy; poézia; fínska literatúra - texty; Lönnrot, Elias (bol fínsky spisovateľ, filológ a zberateľ ľudovej poézie. Je naznámejší svojim zostavením fínskeho národného eposu Kalevala. * 09.04.1802 v Sammatti, Fínsko - 19.03.1884 v Sammatti, Fínsko); Mináriková-Prídavková, Marianna (slovenská vedecká pracovníčka Literárnovedného ústavu SAV, prekladateľka, editorka. * 18.09.1930 Bratislava, Slovensko -); Válek, Miroslav (slovenský básnik, publicista, prekladateľ, kultúrny organizátor, politik, významný reprezentant modernej slovenskej poézie a autor literatúry pre deti a mládež, 17.07.1927 Trnava - 27.01.1991 Bratislava); pre čitateľov od 11 rokov; Končeková-Veselá, Ľuba (slovenská ilustrátorka, maliarka, 19.97.1942 Bratislava -); Ferková, Hana, rodená Strýčková (bola slovenská spisovateľka, záujem litérárna veda a prekladateľka z nemčiny a francúzštiny. * 13.12.1927 Košúty, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko); Minárik, Jozef (slovenský literárny historik, špecialista na staršiu slovenskú literatúru, 7.1.1922 Čertižné - 24.11.2008 Bratislava)