Stretnutie s Michaelou : (Setkání s Michaelou) - Klevis, Vladimír, 1933-1998 (Mladé letá, 1982)
Peter žije so svojimi rodičmi a babičkou v Prahe. Chodí na gymnázium a je práve zamilovaný do Aleny a jej obrovského psa. Lenže Alena udelí Petrovi tvrdú lekciu. Petrovi rodičia kúpili za Prahou starý mlyn. Sklamaný Peter sa ide s rodičmi na mlyn pozrieť. Babička je veľmi energická. Rodine pripravuje stále nové prekvapenia. So susedom majorom babička nehovorí. Peter tú spoznáva Michaelu. Jej otec je horár, matku nemá. Michaela ho zaujímala čoraz viac, aj keď mu povedala, že má chlapca. Raz v noci sa Michaela s Petrom vydali na Kopec duchov a objavili lesný požiar. Ich rýchlou pomocou bol les zachránený. Po ďalšom konflikte medzi majorom a babičkou nastražila babička na majora jamu. Peter majora varuje a ten do nej naschvál spadne. Babička mu išla pomôcť. Spriatelili sa a major ju pozval na výlet. Začali prázdniny a za Michaelou prišiel Kristián. Peter chodil za Michaelou stále, ale Kristián mu vadil. Prázdniny ešte len začínali a Petra a Michaelu čakalo mnoho spoločných dní.