Biele noci pri ohníku (V beluju noč u kostra) - Korinec, Jurij; Ballová, Vlasta; Štrasser, Ján, 1946-; Brun, Róbert, 1948-; Baricová, Gusta (Bratislava Mladé letá, 1975)
Dej rozsiahleho príbehu je situovaný do veľmi zaujímavého a príťažlivého prostredia prírody za polárnym kruhom. Rozvíja sa v dvoch rovinách. Jedna obsahuje zážitky chlapca z Moskvy, ktorý sa po prvý raz ocitá v tomto romantickom kraji mlčanlivých, s prírodou zrastených ľudí. V druhej rovine sú zahrnuté príbehy z minulosti, ktoré Miškovi rozpráva pri ohníku jeho strýko. Sú to vzrušujúce rozprávania o ľudskej statočnosti, obetavosti, dobrodružné životné osudy revolucionárov.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; revolucionári; príbehy o deťoch; próza; ruská literatúra - texty; Štrasser, Ján (slovenský básnik, esejista, textár, prozaik, dramaturg a prekladateľ, 25.02.1946 Košice -); Brun, Róbert (slovenský výtvarník, maliar, gragik a ilustrátor. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie voľnej grafiky a knižnej tvorby, Prof. Vincent Hložník a Albín Brunovský. * 1848 v Žiline, Slovensko -); pre čitateľov od 9 rokov