Majka Tárajka - Ďuríčková, Mária, 1919-2004 (Vybrané spisy Márie Ďuríčkovej, 1986)
Kto by sa potešil prezývke Majka Tárajka? Aj šiestačku Majku hnevá - a ešte viac iné, oveľa horšie... Bystrá pozorovateľka úprimne a priamo komentuje svet tak, ako ho vidia jej pozorné oči. Trápi ju neúprimnosť a pretvárka medzi spolužiakmi i dospelými, neláska a hrabivosť, ktoré vedia zabrániť aj láske medzi zaľúbencami...