Jablká nášho detstva - Kováčik, Peter, 1936- (Mladé letá, 1977)
V autobiografickej próze pre mládež Jablká nášho detstva autor ústami malého chlapca vyrozprával osobné zážitky z čias vojny a dní prechodu frontu.